I Uppsala kan man välja mellan att hålla en kyrklig begravning eller en borgerlig begravning. Oavsett vilken variant man väljer finns det flera begravningsplatser, kyrkor och andra lokaler att hålla ceremonin i och det berättar vi mer om i den här artikeln.

Kyrklig begravning i Uppsala

En avliden som varit medlem i Svenska Kyrkan kan använda alla kyrkans tjänster kostnadsfritt vid en begravning. De tjänster som finns är till exempel lokal, präst och en kantor. Den klassiska kyrkliga begravningen har kristna förtecken och man följer ordningen som till exempel står i psalmboken. Det hålls till exempel ett griftetal av prästen. I detta tal berörs den avlidnes liv och vad denne gjort. Prästen läser sedan en överlåtelse och välsignelse. De anhöriga får ta farväl framme vid urnan eller kistan och under ceremonin spelas och sjungs olika sånger och psalmer. I Uppsala finns flera olika kyrkor och kapell att välja mellan och de har olika storlekar vilket gör att både stora och små begravningar kan anordnas.

Borgerlig begravning i Uppsala

I Uppsala finns det också flera kapell och andra lokaler där en borgerlig begravning kan anordnas. Det finns också flera manliga och kvinnliga borgerliga officianter man kan välja mellan. På Berthåga kyrkogård finns det två kapell, Sankt Eriks och Stefans kapell och dessutom finns till exempel Storvreta kapell och två andra kapell i kommunen. På en borgerlig begravning deltar ingen präst, och det finns inte några direkt kristna kännetecken. Man kan dock läsa en bön eller liknande om man vill. Som anhörig kan en borgerlig begravning kännas lite friare eftersom att den inte måste följa en speciell ordning eller liknande. Det finns inte direkt några gränser för vad talet kan innehålla under begravningen utan det kan till exempel handla om den avlidnes familjeliv, arbetsliv eller liknande. Dessutom kan man fritt välja vilken musik som ska spelas.