I Åkersberga finns det flera olika begravningsplatser och begravningsalternativ att välja mellan. Här kan man till exempel välja mellan att begravas på en mindre kyrkogård efter en borgerlig begravning, eller på en så kallad skogskyrkogård efter en kyrklig begravning.

De borgerliga begravningarna

Med en borgerlig begravning i Åkersberga kan man som anhörig känna sig friare i planeringen av begravningen. Om den avlidne gillat rockmusik finns det ingen som bestämmer att det inte får spelas, man behöver inte tänka på att man ska känna sig tvingad att välja kristna tecken eller symboler och man har ofta också större valfrihet att välja datum och tid när begravningen ska hållas. I Åkersberga finns det flera borgerliga officianter och en begravningsbyrå kan hjälpa till att finna en passande sådan. I Åkersberga är det allra vanligast att man håller borgerliga begravningar i Acreliussalen.

Kyrkliga begravningar

I Åkersberga är Österåkers kyrka den allra vanligaste och den används för närmare 75 % av alla begravningar. I denna hålls kyrkliga begravningar för de allra flesta avlidna som är medlemmar i Svenska Kyrkan. Här följer alla begravningar en kristen ordning och det är en präst som håller i griftetalet och en kantor spelar psalmer under begravningens gång.

Begravningsplatser i Åkersberga

Det finns tre mycket vackra begravningsplatser eller kyrkogårdar i Åkersberga kommun. Dessa är Österåkers kyrkogård, Garnsvikens begravningsplats samt Östra Ryds kyrkogård. Man kan både begrava kistor och sätta ner urnor på dessa begravningsplatser och det finns också så kallade minneslundar där aska kan spridas om man inte vill att det ska finnas en speciell grav att gå till. Om man väljer detta alternativ får man som anhörig dock inte vara med när askan sprids i minneslunden. Om man väljer en jordbegravning får man följa med när kistan eller urnan sänks ner i jorden om man så önskar och vill.